La salut mental perinatal. La gran oblidada durant l’embaràs, part i postpart

L’Organització Mundial de la Salut estima que entre un 20% i un 25% de dones embarassades tindrà algun tipus de dificultat en la seva salut mental durant l’època perinatal (embaràs, part i postpart). 

_____

Al seu llibre de neuromaternal, Susana Carmona descriu la maternitat de la següent manera. “Ser mare et transforma. Canvia la teva identitat, la percepció que tens de tu mateixa. Reajusta les teves creences, valors, preferències o objectius vitals, sobre la base dels quals t’autodefineixes. La maternitat té el poder de sacsejar els fonaments d’allò que ets i convertir-te en algú nou, en algú diferent”. 

Aquesta època de màxima transformació i alhora vulnerabilitat hauria de ser cuidada, protegida i valorada. El sistema hauria de protegir les mares, perquè en la salut mental d’aquestes també resideix el benestar dels infants, i viceversa.

Poder gaudir de la maternitat des del benestar i la salut, des de l’embaràs fins a la criança, hauria de ser un dret de totes les dones i tots els infants, i no un privilegi.

Malauradament, a Espanya (i a Catalunya) la salut mental materna no s’atén com cal, i així ho reivindiquen les companyes de el instituto Europeo de Salud Mental Perinatal. amb la seva campanya “El mapa del desierto”, on ressalten d’escassetat de recursos públics destinats a la salut mental perinatal a tot el país. En aquesta mateixa campanya reclamen un “Pla Nacional de Salut Mental Perinatal” i així ho expliquen en un dossier informatiu que han publicat juntament amb un mapa interactiu

Cal posar la díada mare-nadó al centre. Una atenció i acompanyament psicològic adequats són de vital rellevància perquè la vivència de la maternitat sigui satisfactòria

I tu, prioritzes la teva salut mental i la del teu infant? 

Si necessites acompanyament psicològic individual et puc ajudar en tots els processos relacionats amb la psicologia perinatal: desig de ser mare o pare, processos de reproducció assistida, no maternitat o no paternitat, gestació, pors i angoixes, ansietat o depressió en l’embaràs o el postpart, dol perinatal, acompanyament al postpart, reptes en la criança, criar en nous models de família, etc. 

Si tens alguna consulta, no dubtis a posar-te en contacte a través del formulari de contacte.

Anterior
Anterior

Com acompanyar els nostres fills a posar límits als adults i per què és important fer-ho