Els mil primers minuts de vida

Res del què el nounat fa o deixa de fer té sentit excepte sobre el cos de la mare

_____

El Dr Nils Bergman és un ferm defensor de la pràctica Kangaroo Mother Care (KMC) i del contacte pell amb pell. Sobretot en recent nascuts prematurs i amb baix pes al néixer.

El Dr Nils Bergman afirma que “els nadons no estan a les incubadores per estar inestables. Estan inestables perquè estan a les incubadores”. I aquesta afirmació la fa tenint en compte que la tecnologia ens ajuda a salvar vides. 

L’any 2021 publica l’estudi iKMC “Immediate Kangaroo Mother Care and Survival of infants with low birth weight”. En aquest estudi es vol determinar la importància del contacte pell amb pell immediat i continuat des del moment del naixement (en contraposició amb el contacte pell amb pell a partir de les 24h de vida quan el nadó s’ha estabilitzat a la incubadora). 

En el grup on el contacte pell amb pell era immediat i continuat es va observar fins a un 25% de la reducció de la mortalitat. Davant de l’evidència d’aquests resultats l’estudi va finalitzar abans de temps ja que no era ètic continuar sabent que els beneficis eren tan grans. 

Els resultats d’aquest estudi han afavorit que la OMS hagi modificat la seva guia per a cures per a nadons prematurs o de baix pes publicada l’any 2022. En aquest, una de les recomanacions és “immediatament després del naixement s’ha de produir el contacte pell amb pell amb la mare, en lloc de dedicar la primera fase després del part a les cures a la incubadora”. 

El part és un moment molt delicat des d’un punt de vista neurològic, hormonal i psicoafectiu. I cal cuidar-lo. El lloc on ha d’estar el nadó en néixer és al cos de la mare, de forma immediata i ininterrompuda. 

Alguns dels beneficis documentats en els estudis del Dr Nils Bergman referents al Kangaroo Mother Care i al pell amb pell immediat són: 

  • Reducció de la mortalitat en nadons prematurs i amb baix pes al néixer

  • Estabilització del nounat

  • Disminució del risc d’infeccions

  • Major probabilitat de colonització del microbioma protector de la mare 

  • Major probabilitat de realitzar lactància materna exclusiva 

  • Promoció del vincle entre la mare i el nadó 

És possible fer el pell amb pell també en casos d’inducció i de cesària? 

Sí. És possible, i de fet, es recomana que així sigui tan aviat com sigui possible. L’únic lloc on espera trobar-se un nadó quan neix és a sobre del cos de la seva mare.

Aquests beneficis només fan referència a nadons prematurs i amb baix pes en néixer?

Els beneficis de la pràctica del pell amb pell són per a tots els nadons. El Dr Nils Bergman posa èmfasi en el seu estudi de prematurs i nadons amb baix pes perquè és en aquests casos on un gran percentatge de nadons eren (i són) separats de les seves mares en el moment de néixer per a estabilitzar-los en una incubadora, i precisament allò que els regula i estabilitza és el cos de la seva mare

Em van separar del meu nadó durant les primeres hores. Això tindrà efectes irreversibles en la salut del nadó? I en la meva? 

La biologia dissenya molt bé els seus mecanismes per a garantir la supervivència de l’espècie. Que un nadó estigui al cos de la seva mare al néixer és el què s’espera. En casos que no ha pogut ser així, disposem de mecanismes de compensació. La biologia també té un pla B preparat per si el pla A no funciona del tot. Així que sí, es pot compensar, per exemple oferint lactància materna tan aviat com sigui possible, oferint molt contacte i presència al nadó, portejant els primers mesos de forma freqüent, etc.  

Com a individus disposem de les eines per a poder reparar aquests danys. La teràpia individual ofereix aquest espai de reparació. Si has viscut una cesària en la qual no has pogut fer pell amb pell, o aquest no ha sigut immediat, o ha sigut poca estona… Tot això es pot compensar. 

Si tens alguna consulta, no dubtis a posar-te en contacte a través del formulari de contacte. 

Anterior
Anterior

De l’odi a l’amor. Conflictes entre germans

Siguiente
Siguiente

Com acompanyar els nostres fills a posar límits als adults i per què és important fer-ho